2009. január 17., szombat

Törzs

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


A törzs alakja

A törzs alkotja a dart fő részét. Ha valaki azt mondja: "veszek egy (új) dartot", az azt jelenti, hogy új készlet testet vásárol. Mára már szinte minden lehetséges alakú dartot kaphatunk, széles választékú recézéssel és bevágásokkal a kényelmes és biztonságos fogás érdekében..

A leglényegesebb dartsformák:

- hengeres
- torpedó
- hordó

Barrel shapes
Néhány törzs-forma. A bal oldali választékban két menettel rendelkező törzsek láthatóak (soft nyilakhoz), a jobb oldalon viszont rögzített hegyű steel törzsek.

Lehetetlen megmondani, melyik a "jó" választás. Nagyon elméleti tényekre támaszkodva talán a hosszú hengeres test lehet a legjobb, mivel a legvékonyabb test teszi lehetővé, hogy a legközelebb tudjuk dobni egymáshoz a nyilainkat. Jól lehet dobni a 140-eket és a 180-akat. De semmit nem segít, ha nem tudod kezelni az ilyen típusú nyilakat. A megfelelő törzs kiválasztása teljesen a személyes adottságok és preferenciák kérdése. Válassz olyat, amit kényelmesnek érzel. Ez sokkal fontosabb, mint bármilyen konkrét vagy "akadémikus" okfejtés a törzsformák teoretikus előnyeiről vagy hátrányairól.

A törzs felülete

A törzs felülete recézéssel és gyűrűkkel van ellátva a biztos fogás érdekében. Ez alapján is hatalmas a választék, rengeteg különböző felületi kialakítással gyártanak nyilakat. Természetesen lehetőség van teljesen sima felületű nyíl vásárlására is (bár ezeket a kezdők nem szeretik). És itt megint csak lehetetlen megmondani, melyik a legjobb választás. Válaszd azt, amelyik kényelmes, jólesik megfogni, és úgy gondolod, hogy fogod tudni használni.

Van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni: a festett felületek. Lehet, hogy jól néz ki, viszont általában a festés csúszósabbá teszi a nyilat. Valószínűleg az egyetlen kivétel a Unicorn "gold" sorozata. Ezek a nyilak aranyozott bevonattal vannak ellátva (igazából nem tudom, milyen anyag lehet, de nem arany), ami javítja a fogást. Én ugyan nem tapasztaltam nagy különbséget ezek között a nyilak között, de sokan szeretik. Próbáld ki, keresd meg a neked valót!

A törzs anyaga

Manapság a leggyakoribb anyag a Nikkel-Wolfram ötvözet. A wolfram nagyon nehéz fém, így tekintélyes súlyú nyilak készíthetők belőle akár vékony kivitelben is. A wolfram bevezetése a darts-ban nagy befolyással volt a sportra. Az új nyilakkal lehetőség nyílt sokkal kisebb csoportba dobni őket mint előtte bármikor, és így a profik nyílátlagai is drámaian megnőttek. Nem túlzás ezt a fejlesztést "A wolfram forradalom"-nak nevezni.

A wolfram forradalom előtt a dart-ok főképp bronzból készültek. A bronz nyilakat még mindig használják egyesek, mivel sokkal olcsóbb mint a wolfram. Ennek ellenére a bronzból készült nyilak ma már egy ősi technológia képviselői, ezért én nem ajánlom.

Mivel technológiailag bonyolult 100%-os wolfram nyilakat gyártani, ilyen készletek nem érhetők el a piacon. Az összes kapható "wolfram" nyíl wolfram-ötvözet, leggyakrabban pedig nikkel-wolfram ötvözet. Amikor nyilat veszel, a wolfram tartalmát adják meg százalékban a dobozon (pl. 90% Tungsten). Tehát a 80%-os wolfram nyíl azt jelenti, hogy 80% wolframot tartalmaz az ötvözet, és 20% nikkelt. A wolfram nyilak 80-90% közötti wolframtartalommal kaphatók. A nagyobb wolfram-tartalom vékonyabb (és drágább) nyilat jelent. Nyitott kérdés, hogy a magasabb wolfram-tartalom megéri-e a magasabb árát. Én személy szerint azt mondom, a 80%-os wolfram nyilak majdnem mindenki számára megfelelőek.

Emlékezz: az egyeteln előnye a magasabb wolfram tartalomnak, hogy vékonyabb nyilat kapsz ugyanabban a súlyban, mint egy kisebb wolfram tartalmúnál. Önmagában a magasabb wolfram-tartalomtól nem garantál jobb technikát vagy játékot.

Az utóbbi években növekvő számban lettek allergiásak a nikkelre az emberek. Ahogy a nikkel-wolfram nyilak lettek az általánosak, kezdtek az ilyen embereknek gondjai lenni a nyilaikkal. Létezik néhány egyéb wolfram-ötvözet is a piacon, mint pl. az ezüst-wolfram és a réz-wolfram ötvözetek, bár ezek nagyon ritkák. A legnagyobb darts-gyártók nem gyártanak ilyet. Ha allergiás vagy a nikkelre, valószínűleg utána kell járnod ezeknek a megoldásoknak.

A törzs súlya

A darts súlya végtelen történet. A legtöbb ember tudja, milyen súlyú nyíllal kellene dobnia, melyek a legáltalánosabban használt súlyú nyilak, milyen az átlagsúly, és így tovább. Ezekre azonban itt sincs abszolút igazság. Talán az "átlag súly"-ra van, de ennek sincs túl sok értelme.

Egy példa két világbajnoktól:
Dennis Priestley 14 grammos nyíllal dob.
Raymond van Barneveld pedig 26 grammossal.

Ha az átlagra vagy kíváncsi, a válasz a 20 gramm, de ez sem jelent semmit, ha rengeteg féle súlyból jön ki ez az átlag.

Mindenesetre kezdőknek 22 és 25 gramm közötti nyilat javaslok, amelyek már kissé a nehezebb nyilak sorába tartoznak. Az ok, hogy fel kell fejlesztened az alap dobóképességed, hogy elérj egy bizonyos kezdő játékszintet nehéz nyilakkal. Valószínű könnyebb nyilakkal kicsit hamarabb elérnéd ezt a játékszintet, de a könnyebb nyilak nem kényszerítenek arra, hogy megfelelő technikát fejlessz ki, ami a későbbi fejlődést jelentősen megnehezíti. A nehezebb nyilak elnézőbbek a kisebb technikai inkonzisztenciákkal (más szóval: hibákkal) szemben, inkább mint a könnyűek (Éppen ezért szeretem a nehezebb nyilakat "jó-természetű" nyilaknak nevezni.) A könnyebb nyilak érzékenyebben reagálnak ada amit csinálsz (kis szándékos igazítás, valamint kis technikai hiba vagy hiányosságok)

Ha már van egy kis darts-os tapasztalatod, és megfelelő technikád, talán nem találod továbbra is elég meggyőzőnek a nehezebb nyilakat a "jó természetük" miatt. Ha ekkor úgy gondolod, olyan nyilat kellene használnod, amelyik érzékenyebb a reakcióidra, válts egy könnyebbre!

A soft játékosoknak sokkal kisebb ilyen téren a mozgásterük. A felső határ, amit a gépek üzemeltetői és a veresnykiírások előírnak, általában 20 gramm alatt van. Ha kezdő vagy soft játékban, az egyetlen amit tanácsolhatok, válaszd a maximálisan engedélyezett súlyú nyilakat.

Kompatibilitási szabványok

A kompatibilitás esetünkben azt jelenti, hogy különböző gyártók által gyártott szárakat és törzseket is együtt tudsz használni.

Steel és Soft hegy

A "klasszikus" steel nyilak rögzített heggyel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem használhatók soft heggyel. A klasszikus steel nyilaknak az egyik végén van a rögzített hegy, a másikon pedig menetes furat a szár rögzítésére.

A soft (műanyag hegyű) nyilaknak mindkét végén menetes furat van. Az egyik a műanyag hegy számára, a másik pedig a szár részére. Ezt a fajta nyilat steel-re is használhatod, ha a műanyag hegyet steel hegyre cseréled. Ilyen cserélhető hegyek többféle alakban is elérhetők.

Néha steel nyilat is készítenek két menettel, általában azért, hogy "cserélhető heggyel" lehessen használni. Az ilyen hegyek csökkentik a kipattanó nyilak számát. Bár az ilyen nyilakat kizárólag steel-re tervezték, használhatóak soft heggyel is. Csak cseréld ki a cserélhető hegyet műanyagra. Másrészt, a legtöbb soft nyíl felszerelhető cserélhető steel hegyekkel. Azért csak a "legtöbb", mert néhány cserélhető rendszerű hegy hosszabb menettel rendelkezik, mint általában. Például a Unicorn Hammer Head rendszere használható normál soft nyilakkal, míg a Harrows Power Point-ja nem.

Menetek

A menetek a legtöbb használatos wolfram nyílnál a "2BA" nevet viselik, mely a brit normákat követik. A régebbi bronz nyilak gyakran 1/4 inch-es menettel rendelkeznek. Ez a két menet nem kompatibilis. A 1/4 inch-es menet épp olyan ősi, mint a bronz nyilak, tehát nem kell aggódnod, ha wolfram nyilat vásárolsz. A standard szárak ill. hegyek amiket vásárolsz, mind 2BA menetűek, tehát nem okozhatnak problémát.

Azonban van néhány csapda. Néhány darts-gyártó készít nyilakat "alternatív" rögzítési módszerrel. A Bottlesen Hammer Head GT sorozata egy ilyen példa. Ezeknél a nyilaknál a szár nem menettel van rögzítve a törzshöz, hanem egy gumicsővel. Ez egy egyedi rendszer -- ugyanolyan jó vagy rossz, mint a menetes, viszont ehhez a nyílhoz a továbbiakban csak az adott gyártótól tudsz szárakat venni. A többi gyártó számára ugyanis nem gazdaságos az ilyen egyedi nyilakhoz szárat gyártani.

A másik gyártó, aki eszembe jut, a Unicorn. Ők is 2BA menetet használnak, de a tolljaik külső mérete egy kicsivel nagyobb, mint a többi gyártónál. Ez azt jelenti, hogy a Unicorn száraknál nem folyamatos az átmenet a törzs és a nem Unicorn szárak között. A szár egy kicsit eláll bármilyen más dart törzsétől. Természetesen minden más szár kicsit keskenyebb lesz a törzsnél, ha Unicorn törzshöz használjuk.

A lényeg az, hogy amikor új darts készletet váasárolsz, vidd magaddal a régi kiegészítőidet, amikkel használni akarod, hogy lásd használhatóak-e az új nyílhoz. Ha az első készletedet vásárolod, próbálj az olcsóbb standard kiegészítőkhöz használható nyilat venni, nem pedig azokhoz, amikkel a darts egy dobozban jött.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése